ספק רשמי של
כוחות הביטחון
משלוח חינם

מעל 150 ש"ח

יום המא”ה: איך להתכונן ליום המא”ה

יום המאה

קיבלתן זימון ליום המא”ה? אתן רוצות להתכונן, להגיע מוכנות ולהצליח? אתן במקום הנכון. קוראים לי דור, ואני כאן כדי לעזור לכן להבין טוב יותר מה מחכה לכם ביום המא”ה, להבין את המשמעות האדירה שלו על עתידכן ולעזור לכן  לקבל את הציונים הטובים ביותר שאפשר ביום זה- ציונים שיאפשרו לכן להגיע לתפקידים הכי טובים שאפשר.

מדובר ביום מורכב ומאתגר, אך אם תתכוננו ותגיעו בגישה הנכונה, היום יהפוך ליום מעניין שישפיע לחיוב על השירות הצבאי שלכן! חשוב לא להסתפק בקנית ערכת הכנה ליום המא”ה וביצוע התרגילים בה, אלא גם לקרוא את כל המאמר שמכיל מידע חשוב נוסף שיעזור לכן.

למה חשוב להתכונן ולהצליח ביום המא”ה?

  1. הצלחה ביום המא”ה תשדרג את שאלון ההעדפות שלכן (המנילה): השאלון יכלול תפקידים מעניינים, מעשירים וטובים יותר.
  2. תפקידים רבים בצה”ל מייחסים חשיבות רבה יותר לתוצאות יום המא”ה מאשר לנתוני הצו הראשון. יש לו חשיבות רבה.
  3. אם תתכוננו כמו שצריך ליום במאה ותשיגו תוצאות טובות, תוכלו להתקבל לתפקידים מעולים בצבא שלא יצריכו מיון נוסף.

מידע כללי

יום המא”ה (יום מיון, איתור והתאמה) הוא יום מיוחד שנערך לרוב כשאתן בכיתה י”ב ואורכו הוא כ-7 שעות, ומטרתו היא להביא לידי ביטוי יכולות שלכן שלא מתאפשרות לבדיקה במסגרת המבחנים בצו הראשון. זימון ליום זה מאפשר לכם להביא לידי ביטוי את כישוריכן, יכולותיכן והאופי שלכן בצורה מיטבית, וכתוצאה מכך להשתבץ לתפקידים שמתאימים לכן. נשמע טוב, לא?

אז זהו, בתאוריה זה בהחלט נשמע טוב. הבעיה היא שלא מעט בנות לא לוקחות את היום ברצינות, לא מתכוננות אליו ומזניחות אותו בעצם, מה שגורם להן לקבל תפקידים שפחות מתאימים להן בצבא. לכן, חשוב ללמוד ולהתכונן כמו שצריך.

האם חובה לבוא ליום המאה?

לא, אין חובה להגיע ליום המאה, כך שאם אתן לא רוצות להגיע- כל שעליכן לעשות הוא להתעלם מהזימונים שיישלחו אליכן (סה”כ שלושה זימונים). אך למה שתחליטו להפסיד יום כה חשוב שישפיע רבות על השירות הצבאי שלכן? במידה ולא תגיעו ליום זה, אי ההתייצבות תירשם בתיק האישי שיש לצבא עליכן וזה עלול לפגוע בכן בהמשך- אז אל תתעצלו, תתכוננו ותגיעו.

ביום המא”ה, המטרה שלכן היא להראות ולהביא לידי ביטוי את כלל היכולות, הכישורים והאופי שלכן, כך שהצבא יידע ויבין מי אתן, במה אתן טובות ובהתאם לכך להתאים לכם את התפקיד המתאים ביותר עבורכם.

חשוב מאוד להבין שהמבחנים והמבדקים השונים שתעברו במהלך יום זה נועדו בסך הכול לבחון את האופי, ההתנהגות והיכולות שלכן במגוון רחב של נושאים ותחומים. לפיכך, גם אם אתן חשות שלא הצלחתן במבחן מסוים, אין זה דבר רע- פירוש הדבר הוא שככל הנראה אתן לא טובות בתחום שהמבחן בא לבדוק ולכן אתן גם לא מעוניינות לשרת בתפקיד שעוסק בתחום הנ”ל בצבא. לדוגמא, אחד מהמבחנים היום זה הוא מבחן טכני- מי שתצליח במבחן ככל הנראה תיועד לשירות צבאי בתחום טכני, לכן אם אינכן “טכניות” ולא מעוניינות לשרת בתפקיד כזה אזי אי הצלחה במבחן זה אינה דבר רע.

מה צריך להביא ליום המאה?

עליכן להביא תעודה מזהה, טופס זימון ליום המא”ה, עט (עדיפות לעט מחיק) ומומלץ גם להביא אוכל (מחלקים אוכל אך לא בטוח שתאהבו).

הכנה מנטאלית ליום המא”ה

לפני שאפרט על המבחנים והפעילויות השונות שמחכות לכן ביום המא”ה וכיצד להתכונן ולהתמודד איתם, אני חושב שחשוב מאוד לכתוב גם על הכנה מנטאלית ליום זה.

קודם כל, חשוב לישון טוב בלילה שלפני. שעת הזימון היא 8 בבוקר, תכננו  זמן שינה של לפחות 7 שעות כך שתקומו רעננות ומרוכזות.

כשתקומו בבוקר, תחשבו בצורה חיובית, תאמרו לעצמכן שזה ההתחלה של יום נהדר שכולו לטובתכן, בו תעמוד בכל המשימות והמבחנים שתעברו ותקבלו תפקיד משמעותי ואיכותי בצבא, תפקיד שיגרום לכן להרגיש חשובות, תורמות, מועילות ומשמעותיות.

אל תנסו להתחרות במשתתפות האחרות ביום המא”ה, אל תבקרו אותן, תתעסקו רק בעצמכן ובהדגשת היתרונות והיכולות שלכן.

הכנה למבחנים ביום המא”ה

יום המא”ה לא נערך בבסיס צבאי כלשהו, אלא במכון מיון פרטי שהצבא שכר ולכן לא תיראו ביום זה חיילים במדים צבאיים. כאשר תגיעו, תיכנסו לחדר בו יחלקו אתכן לקבוצות מיון שונות, כאשר בכל קבוצה יש בין 5 ל10 בנות- כל אחת מקבלת אות ומספר. משמעות האות היא הקבוצה שלכן, ומשמעות המספר הוא המספר האישי שלכן בתוך הקבוצה.

לאחר שכל הבנות בכל קבוצה יישבו בחדר, ייכנסו הבוחנות שלכן ליום זה. כל אחת תצטרך להציג את עצמה בקצרה (בין חצי דקה לדקה) ולספר על התפקיד שהיא תרצה לעשות בצבא- לכן כדאי לבדוק ולדעת מראש מה התפקיד שתרצו לעשות וכן לנמק מדוע הוא מתאים לכן, אך גם אם אין לכן תפקיד מועדף- זה בסדר.

במהלך היום, אתן תעברו כפי שציינתי מבחנים ומבדקים שונים. המבחנים הללו ייבדקו את היכולות הפיקודיות שלכן, ניתוח ועבודה של נתונים, יכולת מתן שירות, יכולת טכנית, בגרות, אחראיות, מערכתיות, יכולות הדרכה ועבודה בצוות. בין כל מבחן תהיה הפסקה של בין 10-15 דקות שמומלץ לנצל אותן למנוחה והתכוננות למבחן הבא (אך תזכרו שגם בזמן זה הבוחנות מסתכלות, מתבוננות ובוחנות אתכן כי בסה”כ המטרה שלכן היא להכיר ולנתח אתכן).

ביום זה אתן תעברו בתחנות הבאות:

  1. תחנת מבחנים פסיכוטכניים- בתחנה זו תעברו מבחני חשיבה, ניתוח והסקה מול מחשב. המבחנים מצריכים יכולת ריכוז וניתוח מידע מהיר, כך שהכנה מראש תעזור רבות.
  2. תחנת פעילות פיזית- בתחנה זו תעברו פעילויות פיזיות שונות, לא קשות שייבדקו עבודת צוות.
  3. תחנת הדמיה אישית- בתחנה זו תערכו משחק תפקידים מול הבוחנת.
  4. תחנת בניית דגם קבוצתי.
  5. תחנת בניית דגם אישי.
  6. תחנת הרצאה מול קהל- בתחנה זו תבצעו הדרכה מול שאר חברות הקבוצה והבוחנות.

עצה חשובה לי אליכן!

אל תחשבו על הציונים בכל אחת מן התחנות, אין לכן שליטה עליהם וכל מה שעליכן לעשות הוא את המיטב מבחינת ההכנה מראש ליום המא”ה. לאחר מכן, ביום עצמו, תתרכזו בעצמכן ותעשו את המקסימום, והציונים הטובים יבואו לבד.

לדעתי, הדרך הטובה ביותר להתכונן זה לעבוד עם ערכת הכנה ליום המא”ה. חיפשתי רבות וזאת ערכת ההכנה היחידה שמצאתי, קיבלתי עליה ביקורות מעולות כך שאני ממליצה עליה בחום- שווה את ההשקעה!

כעת אפרט על כל אחת מן התחנות:

1.תחנת המבחנים הפסיכוטכניים: בתחנה זו לא יהיו המבחנים הרגילים אותן עשיתן בצו הראשון, כלומר לא יהיו מבחני צורות, מתמטיקה והבנת הנקרא. מה שכן יהיה זה:

א. מבחני חשיבה מרחבית של חיבור צורות תלת מימד.

ב. מבחני חשיבה כמותית בהן תתבקשו לבצע הסקה כמותית מגרפים ותרשימים.

ג. מבחני דיוק וזריזות, שנועדו לבדוק את מתן תשומת הלב שלכם לפרטים ואת הריכוז שלכן. בעיקרון, תתבקשו לזהות ולהשלים במהירות מספרים ואותיות.

המבחנים הללו לא קשים, אך יש המון שאלות והזמן מועט כך שזה לא אפשרי לסיים את כל השאלות במסגרת הזמן. חשוב מאוד להתכונן מראש למבחנים האלו, יש המון טריקים שלומדים עם תרגול ובאמצעותם אפשר לפתור שאלות הרבה יותר מהר.

2. תחנת הפעלה פיזית:

אין מה להיבהל, בתחנה אין פעילויות פיזיות שמצריכות כושר גופני. בתחילת התחנה, תקבלו חולצות אחרות וישנות שתבקשו ללבוש כדי ללא ללכלך את הבגדים שלכן, ולאחר מכן תעברו את המשימות הבאות:

  • מציאה ואיתור של גולות וכדורים שמוחבאים בתוך החול בעזרת מפה- משימה פשוטה יחסית, ההמלצה שלי היא לקרוא ולנתח את המפה בריכוז יחד עם שאר בנות קבוצה, ולאחר מכן לזחול ולעבוד במהירות בלי היסוס.
  • העברה של שקים מנקודה א’ לנקודה ב’ בזחילה. לאחר מכן, הבוחנות יודיעו לכן שיש “הצפה” ולכן עליכן להחזיר את השקים, אך יש טוויסט- הפעם לא תעשו זאת בזחילה, אלא על ידי שימוש בקרשים שתמקמו על גבי השקים ולאחר מכן הליכה עליהן. המטרה בפעילות זאת היא לבדוק את יכולת העבודה שלכן בצוות. לפיכך, חשוב שתפגינו מנהיגות, חברות ועבודת צוות נכונה. בנוסף, חשוב שתעבדו ברצינות: תזחלו, תסחבו שקים ותמקמו את הקרשים באסרטיביות- תשקיעו ותראו שאיכפת לכן!
  • תחנת סימולציה אישית:

תחנה זו בודקת את יחסי האנוש שלך ואת יכולת ההתמודדות במצבים מורכבים ולעתים מלחיצים. בהתחלה, תקבלי דף שמציג בעיה כלשהי שעלייך להתמודד איתה, ומגבלות שונות שמוטלות עליך בפתרון. תצטרכי להציג לבוחנת פתרון לבעיה  שיעמוד בכל המגבלות שניתנו לך.

לאחר מכן, הבוחנת ככל הנראה “לא יתאהב” את הפתרון, והיא תתווכח איתך במטרה שתמצאי פתרון טוב יותר.

אל תילחצי.

את צריכה להתמודד איתו ברוגע ובקור רוח, ולהגיע לפתרון הטוב ביותר. להלן כמה דוגמאות לסיטואציות שנותנים ביום המא”ה:

  • את עובדת בחנות שמוכרת פלאפונים. בשלב מסוים במהלך שעות העבודה מגיע לקוח שיש לו פלאפון תקול שהוא קנה בחנות בעבר, והוא רוצה להשתמש באחריות שלו ולהחליף את הפלאפון. הבעיה היא שהוא הגיע לאחר תום האחריות ולכן אסור לך להחליף לו.
  • את מדריכה בקורס של מתנדבי מד”א. עלייך לבשר לחניך שהוא נכשל בקורס ולכן לא יכול להתחיל בהתנדבות, למרות שהוא עבר את כל הקורס.

כמובן שאלו רק דוגמאות, יכולות להיות סיטואציות נוספות אך כפי שראיתן כולן על אותו העיקרון.

טיפים לתחנה זו:

  1. תהיו אדיבות ומנומסות, אל תתרגשו שהבוחנת מתווכחת איתכן- זו המטרה שלה.
  2. תשאלו הרבה שאלות כדי שתבינו את הסיטואציה בצורה הטובה ביותר, ותחפשו פתרונות הגיוניים ביחד עם בת השיחה שלכן.
  3. השתמשו באמפטיה: נסו לנתח ולבחון את הסיטואציה דרך עיניו של מישהו אחר, כלומר לחשוב כיצר הוא רואה ומרגיש את הסיטואציה.
  4. הפעילו דמיון ויצירתיות.
  5. חשוב מאוד, לכל אורך הדרך תדברו בקול ברור, חזק עם ביטחון עצמי.

מי מכן שתתכונן ותתאמן ברצינות על מצבים וסיטואציות כאלו, אתן תגיעו מוכנות ותעשו רושם טוב וחיובי יותר על הבוחנות.

  • תחנת בניית דגם אישי:

בתחנה זו יושיבו אתכן מול דגם טכני מסוים שמורכז מגלגלי שיניים, מוטות ברזל, ברגים וכדומה. תוקצב לכן חצי דקה שתצטרכו לנצל כדי ללמוד את הדגם, ולאחר מכן יהיה עליכם לפרק את הדגם ולבנות אותו מחדש.

  • תחנת בניית דגם קבוצתי:

בתחילת התחנה, הבוחנת תבקש מכל אחת מבנות הקבוצה לבחור אוכלוסייה “חלשה” במדינה (למשל, יתומים).

הבוחנת תיתן לכן כשתי דקות בהם תצטרכו לכתוב מדוע בחרתן דווקא באוכלוסייה זו. כשכולן יסיימו לכתוב, כל אחת מהבנות בקבוצה תציג לשאר את האוכלוסייה שבחרה ואת הסיבות לכך.

לאחר מכן, ייערך דיון קבוצתי בו תצטרכו להגיע להסכמה משותפת על האוכלוסייה הנזקקת ביותר. אוכלוסייה זו תקבל תקציב ותמיכה דמיוניים. כעת, יהיה עליכן כקבוצה לבנות ולפתח מוצר שיעזור לפתור את המצוקה של האוכלוסייה. לצורך הבנייה אתן תקבלו מגוון מוצרי יצירה שונים.

טיפים לתחנה זו:

הכי חשוב להבין הוא שהמטרה של תחנה זו היא לבדוק את יכולת העבודה שלכן בצוות. עליכן להיות אסרטיביות- לפעול בנעימות ולהציע את הרעיונות שלכן. אל תצעקו ותנסו לכפות על הקבוצה לקבל את הרעיונות שלכן, זה לא מראה על מנהיגות אלא על לחץ ואם תתנהגו כך הבוחנות יסיקו שאתן לא יודעות לעבוד בצוות.

תזכרו שלא חובה להציע רעיון, אך כן חשוב להשתתף בדיון שמתנהל ולהביע דעה על רעיונות שמוצעים.

העצה שלי היא לנסות לחשוב על רעיונות יצירתיים ולהציע אותן, אך אם לא תחשבו מה הרעיון הטוב ביותר שהוצע ותביעו את דעתכן עליו.

  • תחנת הרצאה מול קהל:

בתחנה זו תצטרכו להרצות פעמיים:

  1. הרצאה על נושא שיינתן לכן ביום המא”ה עצמו.
  2. הרצאה על נושא אישי שאתן תבחרו, רצוי מאוד על נושא שהתכוננתן להרצות עליו עוד בבית.

נתחיל בהסבר על ההרצאה שתצטרכו לעשות על הנושא שתקבלו: אתן תקבלו דף שיכיל כתבה או קטע חדשותי קצר על נושא מסוים באופנה, טיולים, פוליטיקה, מוזיקה וכו’. יוקצבו לכן 11 דקות שבהן עליכן לקרוא את הכתבה, לסכם אותה ולהכין הרצאה עליה. לאחר מכן, תצטרכו להרצות על הנושא במשך כ-3 דקות.

לאחר מכן, יהיה עליכן להרצות על הנושא שאותו הכנתן בבית. אתן תצטרכו לדבר ולהרצות מול הבוחנות ושאר בנות הקבוצה במשך דקה, ולאחר מכן לעשות פעילות במשך שתי דקות.

חשוב שתכינו את ההרצאה בבית, תבחרו נושא שמעניין אתכן- נושא שקשור לתחביבים ולעיסוקים שלכן.

חשוב מאוד שתדברו בביטחון ועם אנרגיה, תחייכו, תדברו בשטף ועם קול חזק וברור. כדאי מאוד להתכונן מראש כבר בבית ולהרצות “בכאילו” לחברות ולמשפחה. תזכרו שתרגול תמיד משפר!

סיכום יום המא”ה

כפי שאמרתי, זהו יום חשוב שרק יכול לתרום לכן- אין מה לפחד ממנו, תנצלו אותו לטובתכן.

תתכוננו אליו כמו שצריך מראש בבית, כמה שיותר זמן יותר טוב.

שוב, אני ממליץ בחום לקנות ערכת הכנה ליום המא”ה, יש בה הכנה מעולה וחשובה מאוד ליום זה.

במבחנים עצמן, תהיו פעילות, אך אל תהיו אגרסיביות ותדברו בכוח כי זה סתם מוריד נקודות אצל הבוחנות.

אני מאחלת לכן בהצלחה ביום המא”ה ובבקשה תחזרו לכתוב ולספר בתגובות איך היה.

4 תגובות
  1. שלום רב,
    עקב הקורונה יש הרצאה רק על נשא שהבוחנת נותנת ללא הרצאה נוספת שצריך להכין בבית?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו את הפוסט

מאמרים מומלצים
מידע
דרגות בצה”ל

דרגות בצהל הן סימן היכר וסוג של תעודת זהות שמעידה על ותק החייל בשירותו הצבאי. יש מגוון רחב של סוגי דרגות, החל מדרגות שמיועדות לשירות

תוכן עניינים