ספק רשמי של
כוחות הביטחון
משלוח חינם

מעל 150 ש"ח

צו ראשון: הכנה לצו ראשון

קיבלתם צו ראשון? מצויין! תהליך הגיוס שלכם החל, הצעד הראשון בתהליך הגיוס לקבלת התפקיד המתאים ביותר עבורכם הוא הצו הראשון. בדף זה נסקור את תהליך הצו הראשון וכיצד יש להתכונן אליו בהצלחה.

צו ראשון 18

צו ראשון - המדריך המלא

אם אתם כאן, כנראה שקיבלתם לאחרונה זימון לצו ראשון – המפגש הראשון שלכם עם הצבא. חוששים? מבולבלים? לא יודעים מה מצפה לכם? אל דאגה! בדיוק בשביל זה הכנתי עבורכם מדריך מלא ומפורט עם כל מה שצריך לדעת לקראת היום החשוב שמתקרב >>

אהלן, קוראים לי דור, ואני כאן כדי לעזור לכם להבין טוב יותר מה מחכה לכם בצו הראשון, להבין את המשמעות האדירה שלו על העתיד שלכם ולעזור לכם לקבל את הציונים הטובים ביותר שאפשר בצו הראשון, כדי שתוכלו להגיע לתפקידים הכי טובים שאפשר. אחרי שנים ארוכות של שירות בתפקידים שונים ומגוונים בצבא צברתי נסיון וידע רב לגבי הצבא ואני כאן כדי לחלוק את הידע הזה איתכם על מנת שתגיעו הכי רחוק! אז בואו נתחיל… 

מה הקשר בין התפקיד שאעשה בצבא לצו הראשון?

צו הראשון הוא המפגש הראשון של כל מלש”ב עם צה”ל. בסביבות כיתה י”א כל אזרח בישראל מקבל הביתה מכתב מהצבא, בו הוא מזמין אתכם ליום מרוכז של מבחנים וראיונות שמטרתו לקלוט אתכם כמועמדים חדשים לשירות בטחון (מלש”בים) ולהכיר אתכם טוב יותר על מנת להתאים לכם שיבוץ בהמשך.

בסוף הצו הראשון (או כמה ימים לאחריו) תקבלו ציונים שונים המורכבים מהתוצאות של המבחנים והראיונות שעשיתם. הציונים האלה נקראים קב”א, דפ”ר ופרופיל רפואי. הציונים האלה יקבעו האם תוכלו לבצע תפקיד זה או אחר שאתם מעוניינים בו – לחלק גדול מאוד מהתפקידים בצבא, במיוחד התפקידים המעניינים והנחשבים, יש צורך בציונים מסוימים. לדוגמה, על מנת להתקבל לקורס טייס יש צורך בפרופיל 97, קב”א 54 ודפ”ר 60 לפחות. המשמעות היא שאם קיבלתם פחות מזה – לא תוכלו להיות טייסים.

כמו שכבר הבנתם, הצו הראשון הוא יום גורלי ביותר, מכיוון שהוא עומד להשפיע מאוד על מה שתעשו בצבא במשך שנתיים, שלוש ואפילו יותר. אם אתם רוצים לעשות תפקיד משמעותי, מעניין ומאתגר, לפתח את עצמכם ולתרום למדינה חשוב מאוד שתגיעו מוכנים, מפוקסים ושתדעו בדיוק מה מצפה לכם. הרבה מלש”בים לא לוקחים את הצו הראשון ברצינות, לא מתכוננים ומצטערים מאוד אחר כך.

מהם השלבים שאעבור בצו הראשון?

בצו הראשון תעברו מספר מבחנים, ראיונות ובדיקות, לא בהכרח על פי הסדר הזה:

מבחנים פסיכוטכניים (דפ”ר)  

בחרתי לכתוב קודם כל על השלב הזה ולפרט עליו במיוחד מכיוון שמדובר בשלב החשוב ביותר בצו הראשון. המבחן הפסיכוטכני משפיע רבות על שניים מתוך שלושת הציונים שתקבלו בסוף הצו הראשון. ציון הדפ”ר מורכב כולו מהציון שתקבלו במבחן הפסיכוטכני (ניתן לקבל ציון בין 10-90, בקפיצות של 10), ציון הקב”א מורכב 50% מהציון שתקבלו בראיון האישי ו-50% מהציון שתקבלו במבחן הפסיכוטכני. מדובר בשני ציונים חשובים מאוד, אם תקבלו בהם ניקוד גבוה תוכלו לקבל מיונים ולשרת בתפקידים הכי טובים ונחשבים בצבא. צריך ציון גבוה כדי להגיע לתפקידים איכותיים כמו סיירות, מודיעין, מחשבים, הדרכות, חיל האוויר, דוברות וכמובן כדי לצאת לקצונה בכל החילות.

אין מועד ב’ במבחנים האלה! לכן, חשוב להגיע אליהם מוכנים ולעשות אותם רק אם אתם מרגישים במיטבכם. לפני שתכנסו למבחן ישאלו אתכם האם אתם מוכנים לעשות את המבחן ואם אתם מרגישים טוב. אם אתם עייפים, מותשים, לא מרגישים טוב או לא מרוכזים, עדיף לכם לחזור ביום אחר. גם אם אתם חושבים שאין לכם כוח לחזור, אני ממש ממליץ לא להתעצל ולחזור במועד אחר.

המבחן הפסיכוטני הוא מבחן ממוחשב הכולל 125 שאלות המחולקות ל-5 פרקים: חשבון, קשר מילולי, קשר צורני, הבנת הנקרא והוראות. לכל שאלה יש בערך 45 שניות. אין אפשרות להשתמש במחשבון, תקבלו דף אחד בלבד לחישובים שלא ייבדק. אפשר להכניס למבחן בקבוק מים בלבד.

בואו נעבור על כל חלק במבחן כדי שתדעו בערך מה מצפה לכם:

  • חשבון – 25 שאלות, 18 דקות

בשלב זה יהיו לכם שאלות בחשבון, ברמה של חטיבת ביניים, בנושאים שונים: הספק, אחוזים, שברים, כפל, חילוק וכו’. הבעיות עצמן לא מאוד קשות, האתגר כאן הוא ההתמודדות עם הזמן המוגבל לכל שאלה, ועם העובדה שאין מחשבון ויש רק דף אחד לחישובים. היכרות מקדימה עם השאלות, והבנה של שיטת הפתרון המהירה ביותר תאפשר לכם להצליח בחלק הזה. ערכת הכנה יכולה לעזור מאוד בפתרון של חלק זה.

  • הבנת הנקרא – 24 שאלות, 18 דקות

בחלק זה תקבלו קטעי קריאה קצרים שאחריהם שאלות. שיטת העבודה הטובה ביותר היא קודם כל לקרוא ולהבין את השאלות ואז ללכת לחפש את התשובות בטקסט. אין צורך לקרוא את כל הטקסט בעיון, הזמן מוגבל!

הכנה מקדימה לחלק זה תאפשר לכם לקרוא באופן מהיר יותר ולמצוא את התשובות בטקסט במהירות.

  • הוראות – 24 שאלות, 14 דקות

בחלק זה תקבלו הוראה מסוימת שתצטרכו לפעול על פיה. החלק הזה דורש ריכוז ברמה גבוהה ותשומת לב לפרטים. חשוב להבין טוב מאוד מה מבקשים מכם לעשות בשאלה. האתגר המרכזי כאן הוא הזמן הקצר שיש לכל שאלה וההתמקדות בפרטים. גם כאן, הכנה מקדימה תאפשר לכם היכרות עם סוג השאלות, שיטת עבודה יעילה ומהירה שתחסוך לכם זמן יקר מאוד.  

  • קשר מילולי – 30 שאלות, 25 דקות

תקבלו זוג מילים שיש ביניהן קשר לוגי מסוים. עליכם יהיה לבחור מתוך ארבעת האופציות את התשובה שמבטאת קשר לוגי דומה. תרגול מקדים יאפשר לכם לזהות את הקשר הלוגי באופן מדויק ומהיר. מדובר בחוש שצריך לפתח כדי להצליח לפתור את השאלות בצורה נכונה ומהירה. 

  • קשר צורני – 25 שאלות, 20 דקות

מאוד דומה לפרק של קשר מילולי. כאן יציגו לכם 2 צורות שיש ביניהן קשר מסוים. לידם תהיה צורה שלישית. עליכם יהיה לבחור מהאופציות צורה שאם תחברו אותה לצורה השלישית יתקבל אותו קשר לוגי כמו בשתי הצורות המקוריות. גם כאן, תרגול מקדים חשוב ביותר כדי לפתח את חוש הזיהוי של הקשרים.

חשוב מאוד להגיע מוכנים למבחן הפסיכוטכני – חשוב להכיר את השאלות, ולהתנסות בהן כדי לדעת למה לצפות ולא להיות מופתעים וגם לעשות סימולציות של מבחנים שלמים. כמו שכבר אמרתי, למבחן הזה יש השפעה מטורפת על השירות הצבאי שלכם וכנראה שגם על החיים שיבואו אחריו. חשוב לא להקל ראש בזה ולהתכונן! הרבה מלש”בים חושבים שלהסתפק בלקרוא כתבה או שתיים ולנסות לפתור כמה שאלות שמצאו באינרנט יספיקו. ממש לא! צריך להתנסות בסימולציות אמיתיות, מול מסך מחשב, לקחת את ההכנה ברצינות ולהתחיל להתכונן כמה שבועות לפני תאריך הצו.

אני מאוד ממליץ על ציוד ואביזרים למתגייסים של טקטיקל זון – אחרי שבדקתי ערכות רבות הגעתי למסקנה שזוהי הערכה האיכותית, המקצועית והטובה ביותר שמדמה אחד לאחד את מה שמצפה לכם במבחן. הערכה כוללת גם אופציה לעשות סימולציה זהה לחלוטין לאיך שיראה המבחן עצמו וגם הכנה לשלב סימול העברית החשוב גם הוא. 

בדיקה רפואית

על פי הבדיקה הרפואית יקבע הפרופיל שלכם. במכתב שקיבלתם מהצבא קיבלתם גם טופס רפואי בצבע סגול שעליכם למלא לפני שתגיעו לצו הראשון. חלק ממנו אתם צריכים למלא וחלק רופא המשפחה שלכם. בצו הראשון תשבו מול רופא צבאי שאליו תביאו את הטופס הזה, תסבירו לו על ההיסטוריה הרפואית שלכם (חשוב להביא טפסים רפואיים מתאימים) ותעברו בדיקה גופנית.

כמו כן, בצו הראשון תעברו גם בדיקת שתן (אני ממליץ לכם לעשות את הבדיקה מראש בקופת החולים שלכם ולהגיע עם התוצאות כדי לחסוך זמן).

בסוף הבדיקה הרפואית כנראה שתקבלו מיד פרופיל רפואי שעל פיו יוחלט מה יהיה אופי השירות שלכם (קרבי או עורפי) ואילו תפקידים תוכלו לבצע. הפרופיל הגבוה ביותר שתוכלו לקבל הוא 97 והנמוך ביותר, שמשמעותו שחרור מהצבא, הוא 21).

אם לא קיבלתם פרופיל באופן מיידי, הכל בסדר! כנראה שהרופא עדיין מתלבט לגבי הפרופיל המתאים לכם או שהוא יבקש מכם לשלוח טפסים רפואיים נוספים.

אם תרגישו שהפרופיל שקיבלתם לא מתאים לבעיות הרפואיות שלכם תוכלו להגיש מכתב ערעור שמגובה במסמכים מתאימים.

אימות נתונים

בשלב זה תתבקשו למסור לצבא נתונים אישיים “יבשים” לגביכם ולגבי המשפחה שלכם. דוגמה לשאלות שכנראה ישאלו אתכם: באיזה בית ספר למדתם? באיזו מגמה? כמה אחים יש לכם? מה שמות ההורים שלכם? וכדומה.

חשוב להביא לתחנה הזו תעודה מזהה כלשהי, דרכון זר (אם יש), תעודת עולה (אם יש), פרטים אישיים של ההורים ותעודות על לימודים עיוניים ו/או מקצועיים.

מבדק סימול עברית

בסוף שלב אימות הנתונים תעברו גם “מבדק עברית” בעל פה, שמטרתו לקבוע את רמת העברית שלכם (שנקראת בצבא סימול עברית). על מנת לקבל תפקידים טובים ומשמעותיים עליכם לקבל סימול עברית גבוה (7-9 מתוך 9). לכן, מומלץ מאוד להתכונן לקראת המבדק הזה – אני ממליץ להתכונן באמצעות ערכת ההכנה שלנו שמכילה תרגול רב וחשוב בנושא.

ראיון אישי

בשלב זה, תשבו מול מאבחנת פסיכוטכנית שתשאל אתכם שאלות אישיות על החיים שלכם. השאלות לעיתים עלולות להרגיש “חודרניות” אבל למרות זאת חשוב מאוד לענות על כולן בסבלנות ובפתיחות. אנו ממליצים להתנסח באופן בהיר ככל הניתן ולנסות להציג באור חיובי גם תשובות שעלולות להציג אתכם באור בעייתי. בראיון האישי תשאלו ככל הנראה גם לגבי השאיפות שלכם לשירות הצבאי והמוטיבציה לשירות. חשוב להראות מוטיבציה גבוהה לשירות קרבי באופן כללי ולהראות שאתם מוכנים לשרת את הצבא בכל מקום בו תשובצו.

חשוב לזכור שהראיון האישי מרכיב 50% מציון הקב”א שתקבלו אחרי הצו הראשון.

אז מה צריך להביא?

  1. תעודה מזהה (תעודת זהות/רשיון נהיגה/דרכון)
  2. הצו שקיבלתם בדואר.
  3. הטופס הרפואי ממולא על ידכם ועל ידי הרופא.
  4. תוצאות של בדיקת שתן – מומלץ מאוד כדי לחסוך זמן בלשכה!
  5. תוצאות של בדיקת ראייה – אם יש לכם משקפיים – מומלץ מאוד כדי לחסוך זמן בלשכה!
  6. משקפיים – אם יש לכם.
  7. טפסים רפואיים שמסבירים את הבעיות הרפואיות שלכם.
  8. שמה של קופת החולים בה אתם חברים.
  9. אבחון אם יש לכם והוא אושר מראש.
  10. פרטים של ההורים שלכם כמו: שמות, מספרי תעודת זהות ושנת הלידה.
  11. דרכון זר אם יש
  12. תעודות מהכשרות וקורסים שעברתם.
  13. כתובת דוא”ל
  14. עט

אבחון לקויות למידה והקלות במבחני הדפ”ר

הערה חשובה – אם יש לכם הפרעות קשב מאובחנות או שעברתם אבחון דידקטי יכול להיות שתהיו זכאים להקלות במבחן. חשוב מאוד לשלוח אותו למיטב שבועיים לפני הצו הראשון, על האבחון צריכים להיות כתובים תאריך הלידה שלכם ומספר תעודת הזהות. יש לשלוח גם את המרשם לתרופה שלכם, אם יש לכם. תהיו מוכנים לכך שייתכן מאוד שהצבא לא ייתחשב באבחון שלכם, רק חלק מהאבחונים מאושרים על ידי הצבא. גם בגלל הסיבה הזו מאוד חשוב להתכונן למבחן, הכרה של השאלות והתנסות בהם יכולה לחסוך לכם זמן יקר במהלך המבחן אם לא תהיו זכאים להארכת זמן לדוגמה.

כמה מילים לסיכום

לסיכום, חשוב לקחת את הצו הראשון ברצינות ולהגיע מוכנים כמה שניתן – להביא את כל הדברים ברשימה ולהתכונן לכל שלב שאפשר להתכונן אליו. במיוחד חשוב להתכונן למבחן הפסיכוטכני שיש לו משקל גדול מאוד על התפקיד שתעשו בצבא. כמו שאמרתי, חשוב לרכוש לפני הצו הראשון ערכת הכנה כדי להגיע מוכנים. לדעתי, הערכה שלנו היא המומלצת ביותר וכדי להתחיל “לחרוש עליה” לפחות שבועיים לפני הצו הראשון.

אנו ממליצים לישון טוב בלילה שלפני להגיע בזמן, לקחת כל שלב באופן רציני ולהיות מוכנים ליום ארוך ומתיש.

אל תשכחו, הצבא ומה שתעשו בצבא משפיע מאוד על החיים האזרחיים שלכם. הצו הראשון הוא יום מכריע וגורלי, קחו אותו ברצינות והגיעו מוכנים!

אם יש לכם עוד שאלות, מוזמנים לכתוב בתגובות ואני אשתדל לענות על כולן!

בהצלחה!!!!

2 תגובות
  1. היי דור,
    עבור אילו לקויות למידה המבחן הפסיכוטכני המותאם לא יכיל את פרק המתמטיקה?
    תודה וחג שמח

    1. היי,
      נדיר מצב בו מאפשרים להיבחן במבחן הפסיכוטכני ללא פרק המתמטיקה, אך שווה לנסות (למשל, לשלוח להם אבחון דיסקלקוליה).
      בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים
מה חדש
סיפורי נוסטלגיה צבאית

נוסטלגיה צבאית השירות הצבאי הוא דרך חיים ויש בישראל אנשים רבים ששרתו לאורך שנים רבות בצה”ל בתפקידים שונים וצברו המון חוויות. הוותיקים שבחבורה היו גם

צו ראשון 21
בלוג
מה צריך לדעת על כלא צבאי

אם אתם משרתים בצבא ההגנה בישראל, עליכם לדעת כי כל סיטואציה שבה תעברו על אחד מהחוקים הצהליים, עלולה להביא אותך למצב שבו אתם עומדים במשפט

צו ראשון 26
הכנה
יום המא”ה: איך להתכונן ליום המא”ה

קיבלתן זימון ליום המא”ה? אתן רוצות להתכונן, להגיע מוכנות ולהצליח? אתן במקום הנכון. קוראים לי דור, ואני כאן כדי לעזור לכן להבין טוב יותר מה

צו ראשון 27
הכנה
מיונים לתפקידים בחיל האוויר

תהליך השיבוצים לתפקידים העתידיים בשירות הצבאי, תמיד היו מותחים ומורטי עצבים עבור המלשבים הצעירים. הציפייה לדעת את השיבוץ לתפקיד העתידי שלך לתקופה כה משמעותית וארוכה

צו ראשון 28
הכנה
חיל המודיעין – הכנה למיונים

חיל המודיעין הוא ללא צל של ספק אחד מהחיילות המבוקשים ביותר בצה”ל, כאשר לא מעט בני נוער מתמיינים לתפקידים השונים שיש לחיל להציע. בחיל המודיעין

צו ראשון 29
מידע
מועדון בהצדעה – כל מה שאתם צריכים לדעת

מועדון בהצדעה הינו מועדון שנוסע על מנת לשרת חיילים משוחררים ומשרתי מילואים פעילים. מטרת מועדון בהצדעה היא להעניק הטבות ייחודיות ובעלות ערך כלכלי רב לחיילים

צו ראשון 30
מידע
דרגות בצה”ל

דרגות בצהל הן סימן היכר וסוג של תעודת זהות שמעידה על ותק החייל בשירותו הצבאי. יש מגוון רחב של סוגי דרגות, החל מדרגות שמיועדות לשירות